Doe mee

Waarom?
Door te zorgen voor meer eerlijke handel, worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten.

Op deze manier kunt u zelf concreet iets doen aan verduurzaming van uw bedrijf of organisatie. Er komt de komende tijd veel aandacht voor Fairtrade producten door de campagne. Bij deelname met uw bedrijf of organisatie lift u mee op de promotionele activiteiten die worden georganiseerd in het Westland.

Hoe?
Bespreek met uw koffie en thee leverancier welke mogelijkheden er zijn om om te schakelen naar fairtrade. Er is tegenwoordig erg veel keus in merken en soorten. Bovendien heeft bijna elk merk tegenwoordig een fairtrade lijn en er is daardoor ook binnen uw huidige afspraken met uw leverancier meer mogelijk dan u denkt.

Deelnemen:
Door mee te doen draagt u een klein steentje bij aan armoedebestrijding in de derde wereld en draagt u bij aan de Fairtrade campagne van de gemeente Westland. Bij voldoende deelname van bedrijven, organisaties, winkels en instellingen ontvangt de gemeente de titel Fairtrade Gemeente Westland. We hebben ongeveer 90 deelnemers nodig. De eerste bedrijven zijn u al voorgegaan: Het Westlands Museum, Brasserie de Druiventuin, Zwembad de Boetzelaar en uiteraard zal in het nieuwe gemeentehuis van Westland ook fairtrade koffie en thee geschonken worden.

Wat moet u doen?

 1. Gebruik van minimaal 2 fairtrade producten, zoals koffie en thee of cacao in de kantine van uw bedrijf, bij vergaderingen en in de drankenautomaten in uw gebouw.
 2. Aan kunnen tonen dat u fairtrade producten inkoopt en gebruikt.
 3. Op de website of via andere communicatiekanalen laat u zien dat u fairtrade producten gebruikt.
Bij deelname aan de campagne ontvangt u promotiemateriaal en een raamsticker om te laten zien dat uw bedrijf of organisatie fairtrade een warm hart toedraagt. Ook krijgt uw bedrijf of een vermelding op de website www.fairtradewestland.nl (nog in ontwikkeling) en nemen we uw bedrijf mee in de publiciteit.


Aanmelden:
U kunt zich aanmelden via De Rode Draad. Zij begeleiden de gemeente bij het aanvragen van de titel Fairtrade gemeente. Contactpersoon is Jolanda Robinson: 06-13154645 of jrobinson@derodedraad.nu.


Fairtrade producten zijn herkenbaar door middel van één van de volgende (keur)merken: 


Wie doen er al mee?
De betrokken partijen zijn positief en enthousiast over het feit dat Westland een Fairtrade Gemeente gaat worden. Inmiddels hebben tien Westlandse organisaties aangegeven hun steentje bij te willen dragen en hebben zij op de informatiebijeenkomst van 23 november 2016 de intentieverklaring getekend. 

Zij dragen al bij aan een Fairtrade Westland:
 • Gemeente Westland;
 • Westland Cultuurweb;
 • Westland Marketing;
 • MKB Westland;
 • Koninklijke Horeca Nederland afdeling Westland;
 • Westlands Museum;
 • Brasserie de Druiventuin;
 • De Wereldwinkels Naaldwijk, ’s-Gravenzande en Wateringen 
Deze lijst wordt alleen maar langer!

Wilt u meer informatie of als organistie deelnemen? 
Mail naar Jolanda Robinson, Kwartiermaker project Fairtrade Westland: j.robinson@derodedraad.nu
Zij staat u graag te woord!